Увеличава ли се раждаемостта в България? За първи път има повишаване

...
Увеличава ли се раждаемостта в България? За първи път има повишаване
Коментари Харесай

Икономист: За да се оцени ефектът на кабинета Денков върху раждаемостта, трябва да изчакаме година и половина

Увеличава ли се раждаемостта в България?  " За първи път има повишение на раждаемостта в България ", съобщи Кирил Петков и регистрира като принос на " Продължаваме промяната ".

Няколко дни по-късно Петков разгласи, че премахването на таксите за детските градини и увеличението на приходите след промяната на кабинетите на ГЕРБ са довели до нарастване на раждаемостта в страната.

Делян Добрев и Бойко Борисов побързаха да отрекат тези изказвания.

Добрев твърди, че в 2023 година имало даже " негативен връх " на ражданията. Посочва и съответно число: 49 610 новородени деца, или първи случай, в който този индикатор в България пада под линията на 50-те хиляди.

Кое от двете противоречащи си изказвания е правилно?

Нито Петков, нито Добрев цитират публична и проверима информация.

Данните на Национален статистически институт за популацията през 2023 година към момента не са подготвени и ще бъдат оповестени на 29 април, оповестява ръководителят на пресцентъра на института Любомир Блатски пред " Булевард България ".

" Към момента няма никаква публична информация за броя на популацията, раждаемостта и миграцията за 2023 година Всичко, оповестено досега са евентуално оценки, само че не се базира на статистически данни ", се споделя в отговора му.

Дори в случай че приемем, че промяната на властта би могла да насърчи раждането на деца, към момента няма по какъв начин да проверим какъв е " резултатът " от кабинета " Денков " - най-малко към този момент.

Вярно ли е, че раждаемостта в България се е нараснала след края на ръководството на ГЕРБ?

Родените деца в България не се усилват в безспорна стойност. Нито преди, нито след промяната на властта през 2021.

За финален път Национален статистически институт е отчел леко повишаване на ражданията през 2014 година

В последните две години от формалната статистика обаче е нараснал коефициентът на раждаемост - т.е. съотношението сред броя на живородените деца по отношение на цялото население на България. А цялото население на България понижава като безспорна стойност всяка година.

Ето какво написа в своя фейсбук профил основният икономист на КНСБ - Любослав Костов:

И аз да се включа с една графика за раждаемостта. Липсва единствено 2022 година Тогава са 56 917 бебета, с 2 000 по-малко по отношение на 2021 година За 2023 година публични данни няма, само че Кирил Петков може да има, знам ли. Иначе, с цел да се роди едно бебе, са нужни 9 месеца. Горе долу, колкото една ротация.

В този смисъл, с цел да се оцени резултата на кабинета " Денков " върху раждаемостта, би трябвало да изчакаме година и половина, с цел да излязат данните за 2024 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР